MEDARBETARREPORTAGE

HAR DU MÖTT ANDERS, HAR DU MÖTT VÄRLDEN

Fagersta. Warszawa. Wien. Städer som skulle kunna vara resmål i fredagskvällens tv-underhållning. För Anders Berg är de platser som han under olika delar av livet har kallat hem. Möt den världsvane, tennisälskande försäljningschefen som längtar efter utlandet.

Anders Berg fick resandet med modersmjölken. Han  föddes i Uppland men flyttade tidigt med familjen till Dalsland. Sedan till Fagersta, vidare till Skinnskatteberg och  sedermera till Warszawa. Där sattes han i amerikansk skola. Därefter styrde Bergs kosan mot Wien innan de till slut återvände till Skinnskatteberg igen. Idag, många år senare men med västmanländskan fortfarande intakt, bor han med sin familj i Mörrum.

Ungdomens år i utlandet gjorde Anders flytande i såväl tyska som engelska. När han skulle in i yrkeslivet ville han få användning av sin internationella bakgrund. Det ledde till vad som skulle komma att bli en lång karriär inom global försäljning. För åtta år sedan tog den honom till Kongamek.

– Jag hade varit på samma företag i elva år och ville ha en nytändning. Såg annonsen och tyckte det verkade som en kul utmaning att få hjälpa ett familjeföretag att ta steget ut i Europa. Försäljning är vad jag gjort i hela mitt yrkesverksamma liv och jag tycker verkligen om det, säger han.

 

Inga utlandsresor

En stor del av Anders jobb handlar om att bearbeta nya återförsäljare runtom i Europa. Pandemin har dessvärre försvårat arbetet.

– När du är van vid att resa och träffa nytt folk är det riktigt tråkigt att inte kunna mötas på plats. Man försöker köra via telefon och email, men det blir inte samma sak. Teams och liknande plattformar kan aldrig ersätta det mänskliga mötet.

När viruset nu begränsar resandet till de fem milen mellan hemmet och kontoret ges i stället möjligheter för Anders att stötta upp på andra håll i verksamheten, och då kommer språkkunskaperna väl till pass.

– Ja, jag försöker hjälpa till där jag kan, det blir en del textöversättningar och sånt. Just det där med att finnas tillhands för andra är vad Anders menar är kärnan i att jobba på Kongamek.

– Gemenskapen vi har här är stark, det finns alltid hjälp och stöttning att få från kollegorna. Visst, ju fler vi blir desto svårare blir det att ha en relation till alla, men det är viktigt att vi gör vad vi kan för att hålla ihop och stötta varandra.

 

Kopplar av med tennis

Att vara försäljningschef för ett företag som ständigt växer innebär intensiva arbetsdagar.

– Det är inte alltid enkelt att stänga av trots att man är ledig, man går och funderar på olika lösningar. Men jag försöker verkligen ta helg när den kommer. Återhämtningen är viktig, menar han.

Anders

Anders är medlem i Karlshamns Tennisklubb. Så fort pandemin är över och hälsporren läkt ser han fram emot nya matcher.

 

”TEAMS OCH LIKNANDE PLATTFORMAR KAN ALDRIG ERSÄTTA DET MÄNSKLIGA MÖTET.”

 

De allra bästa lediga dagarna är de där han får chansen att spela tennis.

- Jag är gammal fotbollsspelare men det funkade inte att lira i ett lag när jag reste så mycket i tjänsten, så då hittade jag till tennisen. Han ser sig själv som motionär men spelar ändå matcher i seriespelets division för Herrar 45+.

– Resultatmässigt är det ömsom vin, ömsom vatten. Jag är 56 år och spelar mot tio år yngre killar. Det märks ibland, men det är bara kul.

I skrivande stund ligger seriespelet nere på grund av pandemin. Perfekt läge att fila på detaljerna på egen hand? Nja ... som om det inte vore nog med viruset har Anders dessutom dragit på sig en skada.

– Jag har hälsporre som tyvärr hämmar lite. Sista halvåret har jag inte kunnat spela så mycket som jag velat. Det har mest blivit lättare träning med ena dottern. Tennis är en rolig sport, den funkar oavsett ålder. Det är bara det att kroppen ska hålla också!

 

Anders