MEDARBETARREPORTAGE

MED LUST FÖR LÄSNING

Hon har stenkoll på siffrorna, växte upp i DDR och älskar nordiska deckare. Daniela Sprenger är redovisningsekonomen och bokmalen som bytte land och fann lugnet.

I början av 2019 rullade hon in på Kongameks personalparkering, gick upp för trappan och tog sig an rollen som ekonom. Idag är hon en del av Kongameks ekonomiavdelning och tillsammans med kollegorna jobbar hon brett med bland annat bokslut, bokföring och betalningar.

– Vi har ett jättebra samarbete där vi backar upp varandra om någon av oss är borta, och bollar frågor och utmaningar tillsammans. Kör man fast så har man någon att få stöd från, vilket är jättebra.

Trots att hon trivs bra med själva arbetsuppgifterna är det gemenskapen bland kollegorna hon värdesätter mest.

– Det är familjärt här. Finns alltid plats för skämt och skratt, det är skönt. Jag tycker också om att företaget visar hänsyn, man får stöd från både kollegor och ledning om det behövs, och det finns förståelse för att livet pågår vid sidan om jobbet. Det betyder mycket.

 

Annorlunda bakgrund

De flesta som arbetar på Kongamek kommer från trakten. Det stämmer inte in på Daniela. Hon är född och uppväxt i dåvarande Östtyskland och kom hit med sin familj först 2003 när hennes make hoppade på ett EU-projekt som gav  honom arbete i Sverige.

– Vi ville prova på något nytt och byta miljö. Tanken var faktiskt från början att vi skulle flytta till Danmark. Vi hade varit där på semester och gillade att det var så lugnt. Men när det väl kom till kritan tyckte maken, och det låter kanske dumt, att det fanns för lite träd där! Faktum är att vi aldrig hade varit i Sverige innan vi beslutade oss för att bosätta oss här, men min man hade kompisar som bodde i Kosta så vi flyttade dit på vinst och förlust. Efter ett år köpte vi hus i Lessebo. Och ja, här finns det ju en hel del träd om man säger så...

Flytten till Sverige blev ett lyckokast och Daniela med familj har verkligen hittat hem i Småland.

– Oftast kommer släkten på besök från Tyskland och semestrar här när vi ska träffas, men visst händer det att vi åker till Tyskland också. Men vi längtar inte tillbaka, det är Sverige som gäller för oss.

Många år på svensk mark till trots lever dock det tyska ordningssinnet kvar hos Daniela.

– Ja, det har sina fördelar att ha det tyska ordnung med sig. Vi försöker överföra det på våra barn. Ungdomar överlag saknar ofta struktur och jag menar att det är väldigt viktigt att ha, inte minst när man ska ut på arbetsmarknaden. Man ska ha kul men det ska också vara ordning och reda!

 

Lyssnar på böcker

Förutom att umgås med familjen och hunden Theo är  Danielas stora fritidsintresse att sluka böcker.

– Jag har alltid läst mycket, ända sedan ungdomen. Det var ju innan mobiltelefonernas tid, så det blev att man tog till läsningen när man hade tråkigt eller inte var trött vid läggdags.

Idag njuter hon helst av litteraturen via läsplattan eller hörlurar.

– Vi har inte plats för böckerna hemma tycker jag, så jag har övergått nästan helt till ljudböcker. Det blir en stund varje dag, alltid innan jag ska sova och även på helgerna.

Daniela

Med läsplatta och ljudböcker kan man plöja deckare utan att de tar plats.

 

”MAN SKA HA KUL MEN DET SKA OCKSÅ VARA ORDNING OCH REDA!”

 

Titlarna är många men genren är densamma, Daniela  föredrar deckare. Allra helst ska de vara skrivna av nordiska  författare, favoriterna är Lars Kepler och isländskan Yrsa Sigurðardóttir. Men trots det är det böcker översatta till  modersmålet som gäller.

– Ja, jag kopplar av mycket bättre när jag lyssnar och läser på tyska. Läsningen är ren avkoppling för mig och det blir något speciellt på hemspråket.

Själv har hon inte skrivit någon bok, men författardrömmarna ligger där och sjuder.

– Jag har faktiskt funderat på en biografi om mitt liv. Har ju upplevt DDR och kommit till Sverige, kanske att folk skulle tycka det var intressant att få höra den berättelsen... men när ska man få tid till att göra det? säger Daniela och skrattar.

 

Daniela