– Jag bor bara två minuter härifrån. Det är klockrent att kunna bo på landet och ändå ha så nära till ett sådant här bra jobb. Arbetet han talar om är det som stansoperatör på Kongamek.
Här jobbar han bland annat med att programmera maskinerna så att det går att ta fram olika detaljer, och som slutligen blir till vagnar och komponenter till luftbehandlingsaggregat och krukor till Design Of.
– Jag trivs här. Det är ett självständigt jobb och jag gillar att jobba, fixa och klura själv på egen hand. Stansning är ett intresse och det vill jag fortsätta jobba med.
Mångsysslare
Väl hemma på gården i Dångebo är det full aktivitet.
– Jag har skog och lite betesmark. Hade kalvar, grisar och höns tidigare men nu har jag bara en hund då jag har så många andra projekt som tar tid. Att påstå att han har fullt upp är ingen överdrift. Fritiden består av odling, matlagning, skogsarbete och styrketräning. Och då har vi inte ens kommit in på ämnet gårdsrenovering ...
– Ja, jag håller på att öppna upp huset. Det är från 1890-talet, det är en del jobb med det. Men jag gillar verkligen att snickra och bygga, det är intressant med olika material, allt från trä till metall.
Det är emellertid odling och mat- lagning som är hans största intresse.
– Det är fantastiskt att kunna gå ut och plocka färska kryddor till middagen. Här har jag allt från basilika och orega-no till persilja och dill.
Förutom kryddlandet rymmer trädgår-den många fruktträd och flera grönsaksland. Här odlar han potatis, morötter, ärtor och en hel del annat som gör sig bra på tallriken. Det han har allra mest av är hallon och jordgubbar.
– Plocka går ju bra, men jag kan inte äta allt själv! Det blir att jag säljer av eller ger bort när skörden blir stor.
Det stora odlingsintresset fick han från sin far.
– Pappa jobbade på plantskola och jag fick mina gröna fingrar där igenom. Det har varit ett intresse hela livet, jag sprang och ryckte upp morötter från att jag var liten grabb, så det har man ju vuxit upp med.
Hemmagym i ladugården
När han inte påtar i trädgården lyfter han skrot. Inne i ladu-gården är det fokus på basövningar som marklyft och bänk-press, alltid med fria vikter.
– Jag tränar helst hemma, men när det blir för kallt i ladu- gården tränar jag på Nordic Wellness i Tingsryd och Ronneby.
Emelio har till synes ett otal intressen. Han ser det dock som att allt hänger ihop.
– Det blir som ett kretslopp. Du lagar det du kan odla och sen nyttjar du det som bränsle till träningen. Det är perfekt.
Vad har då en hemmakock som Emelio för paradrätt? Efter en stunds funderande faller valet på hans egenkompone-rade skaldjurssoppa. Och ja, råvarorna kommer förstås från hans egna ägor.