MEDARBETARREPORTAGE

MR. PRECISION

Tungan rätt i mun. Vore uttrycket ett livsmotto hade det inte passat bättre in på någon annan än Kongameks Jörgen Holmqvist. Han har vigt såväl yrkesliv som fritid åt att  leverera med millimeterprecision. Möt svetsaren och hästskokastaren från Tingsryd.

För drygt sex år sedan fällde Jörgen ner svetskåpan för första gången som anställd hos Kongamek. Dessförinnan hade han svetsat på Konga bruk i nästan tre decennier. Trots att många år har passerat trivs han fortfarande med yrket.

– Ja, mycket bra. Vi har så mycket olika produkter och uppgifter här, det gör arbetet varierande. Jag utför robotsvetsning och manuell svetsning, är mycket i verkstaden men jobbar också med pressning. Det funkar jättebra, säger han.

Och skulle mot förmodan själva arbetet bli enformigt finner han glädje i samhörigheten med kollegorna.

– Det är arbetskompisarna som är det viktigaste. Vi är ett gott gäng. Nu har det varit lite dåligt med tanke på pandemin, men det händer ju att vi samlas ibland och hittar på något, bowling är ju en lättsam klassiker. Det är kul att man kan umgås även utanför jobbet.

 

Annorlunda hobby

Bowling i all ära, men för Jörgen är det hästskokastning som är det stora intresset.

– Det är ju lite udda, så är det. I mitt fall var det en jobbarkompis som kom hem på besök en sommardag för många år sedan. Han hade med sig några skor och vi kastade lite. Kort därefter hängde jag på till en träning och några veckor senare gjorde jag min första tävling.

Sedan dess har hästskokastningen på ett eller annat sätt varit en del av Jörgens liv. Karriären inleddes i en klubb i Tingsryd där han höll på i fem, sex år. Efter ett års uppehåll hörde klubben i Lessebo, LHSK, av sig och där är han kvar än idag.

– Just nu är vi bara fyra stycken utövare i klubben. Det hade kunnat vara många fler, jag hoppas att fler får upp ögonen för sporten, säger han.

Även om sporten är okänd för många så är den välorganiserad. Man spelar singel, dubbel eller i fyrmannalag. Förutom SM-tävlingar arrangeras också seriespel, både utomhus och inomhus. I Lessebo HSK:s seriesystem ingår sydsvenska klubbar från orter som Åseda, Växjö, Karlskrona och Jämjö. Totalt är det ett femtontal klubbar i serien.

– Förr om åren åkte jag på tävlingar ett par gånger i månad-en året runt och var riktigt seriös, men nu försöker jag ta det mer med en klackspark. Men jag måste erkänna att det är lätt hänt att man får tävlingsdjävulen i sig när man står där!

 

SM-guld 2010

Hur många tävlingar och svenska mästerskap han ställt upp i vet han inte så noga, men den största skalpen var nog vin-sten i lag-SM på hemmaplan i Tingsryd för några år sedan.

– Jag gillar grejen att göra saker tillsammans i lag, vad man nu än håller på med. Det är roligt.

På tal om det. När Kongamek i höstas anordnade en intern gångtävling i hopp om att få medarbetarna att röra på sig, var Jörgen en av dem som tog tag i taktpinnen.

– Hoppar man på en grej vill man ju försöka prestera. Vi körde avdelningsvis och så räknade man ut snittet på alla deltagares steg. Vi på svetsavdelningen blev trea i tävlingen och gjorde ett bra jobb tycker jag.

Jörgen

Stilarna inom hästskokastningen varierar. Här Jörgen in action.

 

”Det är lätt hänt att man får tävlingsdjävulen i sig”

 

Åter till hästskorna. Trots nämnda seriespel och SM-tävlingar betonar Jörgen ofta att det är den sociala biten som är det viktigaste.

– Det är ett väldigt trevligt sätt att träffa folk på. Vi som utövar sporten är en stor blandning av kvinnor och män i alla åldrar. Själva kastningen tar kanske en timme, men sen måste man ju snacka och fika lite också, det är minst lika viktigt!

 

Så funkar hästskokastning

Jörgen

Hästskorna kastas på en utlagd matta. Utövarna slänger två serier med 25 kast i varje, fem skor åt gången innan det är motståndarens tur. Kasten görs på sex meters avstånd och det finns en mängd olika stilar, huvudsaken är att man tar poäng. Det är arrangören som står för skorna, så eventuella turskor får man ha på fötterna.

 

 Jörgen