MEDARBETARREPORTAGE

MÖT MARIE JÖNSSON

Vardagen tillbringar hon på Kongamek. Fritiden njuter hon av till havs. Läs om Marie Jönsson – inköparen som brinner för segling.

– Hon heter Ia. Vi har haft henne i femton år och ser till att ta bra hand om henne. Folk tror inte på oss när vi berättar hur gammal hon är.

Marie Jönsson överdriver inte. Den 34 fot långa båten ser helt ny ut, trots många år och sjömil bakom sig. Kanske är det inte konstigt att segelbåten får så fin omsorg. Den spelar nämligen en alldeles särskild roll i Maries liv.

– Jag har alltid seglat. Mina föräldrar hade båt och jag växte upp på sjön. Innan vi köpte båten stod jag och min man inför ett vägskäl. Vilka semesterminnen vill vi ge våra barn? Maken var landkrabba vid den tiden och jag fick nog allt övertyga honom om att seglingen var den perfekta semesteraktiviteten. Han gav med sig, vi köpte båten och gav det en chans. Både maken och barnen gillade det, och på den vägen är det. Det är jag glad för, säger hon.

 

Lugn, ro och adrenalin

Intresset bet sig fast i hela familjen och trots att barnen nu är vuxna finns det alltid utrymme för en tur på sjön med  mamma och pappa.

– Vi är en familj som står varandra väldigt nära. Jag tror att seglingen har bidragit till det. Under en längre tur på havet i en och samma båt får du chansen att kunna ha bra samtal utan störningsmoment.

Under de långa seglatserna, som tagit familjen Jönsson till såväl Tyskland och Danmark som Gotland och Stockholms skärgård, har det också funnits anledning att vara på alerten.

– Du är ju många gånger helt utelämnad. Ibland ser du inte land på sex timmar och har ingen täckning på mobilen. Händer det något med båten då, ja då får du se till att reda ut det. Det ger en utmaning men det är också lite av tjusningen. Man får en adrenalinkick, och jag gillar det.

 

Vill alltid bli bättre

Väl på land arbetar Marie som inköpare på Kongamek. Hennes arbete består till stor del av att optimera leveranstider, pris och kvalitet från leverantörer.

– Mycket handlar om att se helheten. Inköp är en del av hela kedjan, från att ordern kommer in till att vi levererar den till kund. Jag upplever att vi är duktiga på att sporra varandra internt i hur vi kan optimera processerna och bli än mer effektiva. Något jag gillar är att vi alla arbetar som en enhet, inte varje avdelning för sig, säger hon.

Marie

Marie Jönsson tillbringar merparten av sin fritid på båten Ia, en Dehler 34 med hemmahamn i Ronneby.

 

”Världen vi lever i går i högt tempo, båten går i 12 km/h. Det är nyttigt att kunna njuta utav det, tror jag.”

 

Även om hon trivs på jobbet tycks Marie alltid ha längtan till sjön.

– Ja, det är nog så. I fjol gick jag på semester på fredagen. Vi gav oss iväg samma dag och kom inte hem förrän tre veckor senare, dagen innan jag började jobba igen. Det blev segling för hela slanten, underbart! skrattar hon. För Marie är seglingen ett bra sätt att hämta ny energi inför jobbveckan.

– Världen vi lever i går i högt tempo, båten går i 12 km/h. Det är nyttigt att kunna njuta utav det, tror jag. Trots att det som sagt kan hända saker när man är ute på öppet hav som höjer pulsen så är seglingen generellt sett ett fantastiskt sätt att koppla av på. När bilden tas är Marie och hennes make i färd med att lägga upp båten på land för säsongen. En vintervila bort är det åter dags för medlemmarna i Ronneby Segelsällskap att ge sig ut till sjöss. På Kongameks inköpsavdelning lär det finnas en medarbetare som längtar.

 

Marie