KONGAMEK GENOM TIDEN

2022 GENERATIONSSKIFTET

”... det är mer värt att se det här fortsätta och få se Kongamek gå in i framtiden.” – Paul Haglund om valet att inte sälja företaget.

Något försenad efter att en pandemi satt käppar i hjulen, kom den så till sist: dagen när Kongameks grundare Paul Haglund valde att låta nästa generation ta över.

Man brukar prata om att barn kan få saker med bröstmjölken. I syskonen Haglunds fall är det verkligen så, åtminstone bildligt.

Kongamek var bara ett år gammalt när Johanna föddes. Tre år senare kom lillebror Jonathan. Och från att de båda kunde gå tultade de runt bland pärmar och bordsben på pappas jobb.

Att syskonen skulle ta över har inte alltid varit en självklarhet. Under årens lopp blev Paul Haglund uppvaktad av flertalet intressenter som ville köpa firman.

– Hade jag sålt så hade jag ju fått en hiskelig massa pengar, men det är mer värt för mig att kunna se det här fortsätta och få se Kongamek gå in i framtiden. Det känns fantastiskt fint, säger han.

Unga men erfarna

Jonathan och Johanna har båda två sett fram emot att en dag få ta över och sätta deras prägel på företaget. Och om det var någon som trodde att de suttit och rullat tummarna i väntan på att ta över kan den personen tänka om. Båda syskonen har sedan tonåren arbetat i olika roller, först som sommarjobbare och sedan som del i den ordinarie personalstyrkan.

– Vi har båda gått den långa vägen inom företaget. Att ha kunskap inom stort och smått på de olika avdelningarna gör att vi kan optimera arbetet bättre än om vi aldrig satt en fot på golvet, menar Jonathan.

I rollen som vd fokuserar han i dagsläget mycket på interna processer; arbetet med produktion, lager och logistik ska effektiviseras. Johanna brinner för affärsutveckling, hållbarhetsfrågor och relationen med medarbetarna. Hon menar att en anställning hos Kongamek ska ge mer än bara en lön i slutet av månaden, gemenskap och utvecklingsmöjligheter är också viktiga delar.

Försenat skifte

Processen för övertagandet påbörjades redan 2019 men sattes på paus när pandemin slog till. Enligt Jonathan har fördröjningen varit en positiv sak bland allt negativt som viruset medfört.

– Vi har fått en längre övergångsperiod än vi räknade med och det har gjort att vi kunnat växa in i våra nya roller på ett bra sätt. Jag ser att det har varit bra för både oss och företaget. Tillsammans med alla våra medarbetare står vi nu inför en spännande morgondag och jag ser mycket fram emot att ta nya kliv inom vår bransch, säger den nye vd:n.

Med generationsskiftet genomfört njuter nu Paul Haglund av en lugnare tillvaro. Skulle Kongamek- suget bli för stort, ja då kan han alltid hälsa på bland pärmarna på barnens jobb.