KONGAMEK GENOM TIDEN

1987 STARTEN

”Vi gjorde allsköns konstiga grejer där i början, men vi var ju bara glada över att få in beställningar vet du. Alla vi kunde hjälpa, de hjälpte vi.” – Paul Haglund

Full Metal Jacket går upp på bio, Patrik Sjöberg sätter nytt världsrekord i höjdhopp och Lotta Engberg vinner Melodifestivalen. Det är 1987 och över ett köksbord i Småland tar två män varandra i hand.

Den ene heter Stig och den andre heter Paul. Efternamnet delar de. Far och son är överens – nu blir det business.

Stig Haglund gick genom livet som en arbetsam man. Merparten av karriären tillbringade han på en mekanisk verkstad i Lessebo. Med engagemang och goda ledaregenskaper tog han sig hela vägen från förmansposition till att bli vd. Sommaren 1987 kunde han se tillbaka på nästan fyrtio år i företaget. Men där fick det vara bra.

Den som fick Stig att ta klivet var sonen Paul. Medan pappa ledde verkstaden arbetade tjugotreåringen bakom disken i en järnhandel i Växjö. Paul älskade att göra affärer och insåg snabbt att relationsskapandet var hans största tillgång. Efter att ha grunnat en tid på saken kom han fram till att han ville prova vingarna och starta eget. Växjö, verktyg och kunderna i all ära, nu var han redo för nästa steg.

– Du fassan ... vi kör va, sa Paul. Sagt och gjort. De båda tackade för sig hos respektive arbetsgivare och blickade framåt. Firman fick namnet Konga Mekaniska.

”Vi tar allt vi får!”

De nya kompanjonerna hade varken affärsplan eller kunder, men genom Tingsryds kommun fick de åtminstone tillgång till en lokal. Ett parti begagnade maskiner köptes in och duon kom överens om att säga ja till alla beställningar som kunde tänkas komma in. Affärerna rullade sakta i gång.

Och beställningarna, de skiljde sig verkligen åt: in kom ordrar på allt från en ny klockstapel till kyrkan i Skruv till stora hus som exporterades till stadsdelen Docklands i London.

Under hösten kom lyckokastet, när postorderföretaget Ansor Team AB som av en händelse just var i färd med att köpa in en stor mängd vagnar till verksamheten och letade efter en pålitlig legoproducent.

Uppdraget medförde att Konga Mekaniska fick ordentlig snurr på affärerna, och det dröjde inte länge innan mer än tjugo personer stod på lönelistan.

De visste det inte då, den där höjdhopparsommaren 1987, men handslaget vid köksbordet var startskottet för vad som skulle komma att bli en av Skandinaviens marknadsledande aktörer inom materialhanteringsprodukter, med Europas bredaste sortiment.